Žana Blagojević, spec. radiologije: Zašto podržavam proteste "Odupri se - 97.000"

Nakon 13 godina ljekarskog rada i konstantne borbe za dobro u zdravstvenom sistemu Crne Gore, spakovala sam kofer i otišla iz svoje domovine. Otišla sam jer nisam bila srećna. Već dvije godine živim i radim u Sloveniji, zemlji koja nam je tako blizu mjereno u kilometrima, a tako daleko po svemu onome zbog čega se sada osjećam zadovoljnije.

I tako do dana kada ću imati priliku da donesem i prenesem sva stečena pozitivna iskustva i znanja u Crnu Goru.

Mislim da ne postoji apsolutna sreća, ali postoji "komforna sreća" i da bismo je kao jedinka imali, potrebno je da je imaju takođe ljudi oko nas.

Ne možeš biti srećan sam, bar ja ne.

To znači da društvo u kojem živimo mora, prije svega, za temelje kolektivnog napretka, imati zemlju sa sljedećom vizit-kartom:

  • bezbjednost, što znači nisku stopu nasilja, prisile, korupcije... jednom riječju - kriminala;
  • stabilne i uređene: zdravstvo - znači zdravu naciju i kao takvu sposobnu da radi i napreduje, prosvetu - znači kvalitetno obrazovanje i njegova primjena u praksi i sudstvo - znači regulisanu pravnu državu, vladavinu prava i zagarantovane slobode građana;
  • socijalna i ekonomska stabilnost;
  • svijest o skupnom dobru, solidarnost, miroljubivost i poštovanje različitosti čovjekove ličnosti u najširem smislu. što znači da je takva zajednica složnija i naprednija;
  • ekološka stabilnost, što znači human odnos prema prirodi, jer kako se mi budemo odnosili prema njoj ona će nam na isti način vratiti;

Zbog nedostatka ovakve vizit-karte moje zemlje, odlučila sam se na odlazak. To ne znači da sam je zaboravila, da sam je se odrekla i da se ne želim i dalje boriti za ostvarenje ovih uslova, jer jedino i samo njihovim ispunjenjem možemo biti srećni i kao pojedinci i kao društvo u cjelini.

Sve smo lekcije već odavno pročitali, ispričali i prepričali. Da li smo ih naučili napamet ili logikom koju ćemo primijeniti u praksi, na nama je da pokažemo. Panta rei je životno pravilo, a zdravo društvo i njegov napredak su isključivo zavisni od stalnih promjena.

Zato je zadatak svakoga od nas da najbolje iskoristimo upravo ovaj trenutak u cilju stvaranja slobodne, bolje i srećnije domovine!

Zato podržavam proteste ljudi, koji će svojom mentalnom snagom i umom voditi svoju državu u bolje sjutra, za budućnost sadašnjih i narednih generacija, jer je to moguće i to zaslužuje moja Crna Gora.

dr med. Žana Blagojević, spec. radiologije