Dio javnosti i političkih činilaca krivo interpretira Sporazum o budućnosti

Povodom krivog interpretiranja Sporazuma o budućnosti dijela javnosti i dijela političkih činilaca, Organizacioni odbor građanskih protesta „Odupri se“ pojašnjava i saopštava:

Preduslov za formiranje Vlade građanskog jedinstva su ostavke koje smo tražili. Dakle, nismo odustali od zahtjeva za smjenu ključnih ljudi sistema – kako neki zlonamjerno poturaju – već su oni preduslov za primjenu Sporazuma o budućnosti.

Vlada građanskog jedinstva je prelazna, privremena Vlada, čiji je glavni cilj priprema prvih slobodnih izbora i oslobađanje institucija od svih vrsta uticaja. Privremena Vlada nigdje u svijetu ne mijenja spoljnopolitičke pravce i ne donosi druge strateške odluke, zbog ograničenog mandata. Jedino Skupština i Vlada koje se izaberu na fer i poštenim izborima koje pripremi ta prelazna i privremena Vlada, ima mandat da odlučuje o takvim pitanjima i sprovodi ih.

Nestranački dio buduće Vlade nije rezervisan za članove Organizacionog odbora protesta već za autonomne nestranačke i stručne ličnosti od integriteta, koje bi se izabrale u opštim konsultacijama.

Potpisivanje ovog sporazuma doprinijelo bi jačanju protesta i dodatnom pritisku na režim, a uz to bi poboljšalo sinhronizaciju i komunikaciju građana i opozicionih predstavnika, koja je bitna za dalji proces suštinske promjene sistema i dolaska do fer i slobodnih izbora.

U cilju potpunog pojašnjenja svega navedenog, uputili smo poziv na konsultativni sastanak svim predstavnicima parlamentarne opozicije.