Perović: Crnoj Gori je potrebna suštinska promjena sistema

Dragi sugrađani,

Krajnje je vrijeme za udruženu akciju građana Crne Gore, koji ne pristaju da i dalje učestvuju u simuliranju političkog sistema. Trideset godina slušamo uvjeravanja kako naš sistem gradimo sami, kako imamo mogućnost upućivanja zahtjeva i učestvovanja u odlukama. Ipak, kad god uputimo glas kritike prema institucijama, kad god zahtijevamo dijalog i ukrštanje argumenata, sistem nas odbacuje. Odbacuje sopstvene građane i svim sredstvima pokušava da nas kompromituje, utiša i posvađa!

U subotu, 02. februara 2019. u Podgorici, okupili smo se podstaknuti odsustvom reakcije institucija na aferu "Koverta", mada bi povod mogao da bude i bilo koja od afera koje tresu Crnu Goru. Iza nas stoji jedino direktiva savjesti i svijesti o tome da se svi zajedno moramo izboriti za temeljnu promjenu sistema. Na samo jedan poziv upućen javno, putem društvenih mreža i medija, okupili smo se u velikom broju. Toliko malo nam je trebalo da se pokrenemo i to konačno moramo da učinimo!

Našem društvu je potrebna suštinska promjena sistema. Bilo kakva prikrivanja i šminkanja postojećih nakaznih pojava mogu dugoročno samo da štete našem društvu. Ipak, ubijeđeni smo da je, sada kad je iskra pokrenuta, promjena apsolutno nezaustavljiva. Početne zahtjeve ispostavićemo javnosti u narednim danima. Naglašavamo – početne, jer bi taj spisak mogao biti beskonačan. Zahtjevi će precizno biti upućeni baš onim institucijama kojima nas pozivaju da im vjerujemo. Povjerenje u njih odavno nemamo, a još jednom ćemo ga staviti na probu.

Ulica nije jedini teren na kojem ćemo se boriti za uspostavljanje funkcionalnog političko-pravnog sistema u Crnoj Gori. Naše područje borbe mora da se širi. Odmah nakon subotnjih protesta otpočelo je umrežavanje građana, od kojih su mnogi već prepoznati borci za istinu i promjene. Putem društvenih mreža dobijamo brojne komentare i sugestije, i činjenica da se toliki broj građana uključuje i aktivira dodatno pojačava ogromnu volju i nadu u pozitivan ishod.

Svi mi slobodni građani, koji ne želimo da nam ispred ulaza zgrada eksplodiraju automobili, koji ne želimo da čuvamo novac u banci da bi nam on sjutra nestao, koji ne želimo da na izborima iskazujemo svoju volju protiv 97.000 eura, i koji ne želimo još 97.000 sličnih nepravdi, imamo obavezu da se odupremo, i da se odupiremo sistemu svakog dana! Moramo da se borimo, radimo i hodamo zajedno, vjerujući u naš, zajednički cilj. Među nama će biti sugrađani koje volimo, a i oni s čijim se idejama nećemo slagati. Ali ne smijemo da zaboravimo da smo svi mi već trideset godina žrtve ovog sistema, i zato moramo pokazati minimum razumijevanja jedni prema drugima. Trideset godina pokušavaju da uruše povjerenje među nama, ali nije im uspjelo.

Pokažimo im zajedno da možemo. Oduprimo se!

Vidimo se na Ulici slobode 16. februara!

Džemal Perović, u ime inicijalnog organizacionog tima