Preko 30 prijava protiv aktivista pokreta #oduprise: U srijedu suđenje Hodžiću

Sjutra, u srijedu 5. juna u 15.20 sati počinje suđenje na Sudu za prekršaje Podgorica jednom od pokretača građanskog pokreta "Odupri se – 97.000", potpisniku Sporazuma o budućnosti i prepoznatom građanskom aktivisti Demiru Hodžiću. CB Podgorica smatra da je Demir prekršio Zakon o javnom redu i miru, član 7 u kom stoji da se lice može kazniti ako "na javnom mjestu vrijeđa drugog ili se drsko ponaša". Za ovo je predviđena novčana kazna ili 30 dana zatvora. Međutim, dobro je poznato da je napravljen snimak tog incidenta i da se na njemu jasno vidi da je optužba CB Podgorica potpuna besmislica

Kasnije se zapravo ispostavilo da je predstavnik službe bezbjednosti Slavko Popović prekršio zakon, jer nije pokazao službenu legitimaciju građanima kada su mu to zatražili, što je bio obavezan da učini. Građani, među kojima je bio i Demir, su to od njega zahtijevali samo zato što su primijetili kako ih prati, a onda i čuli kako njihova imena saopštava nekom preko telefona. Međutim, nakon incidenta policija nije saslušala i Popovića već mu je dozvolila da se neometano udalji.

Članovi pokreta će ispred Suda za prekršaje doći u 15h. Želimo time da damo podršku ne samo Demiru već i sudskim organima da donesu nezavisnu i pravednu odluku u ovom slučaju. Da pokažu kako bi u nezavisnom društvu trebalo da funkcionišu nezavisne institucije sistema. Ne dozvolimo da sistem nepravedno osuđuje građanske aktiviste i kažnjava borbu za slobodu, dok razmjene kovertama kojima kupuju izbornu volju ostaju nekažnjene. A što se drskog ponašanja tiče, CB Podgorica bismo preporučili da pregleda malo izjave Specijalnog glavnog tužioca, zbog kojih su tog dana studenti i održali performans ispred zgrade Tužilaštva, pa da se na tu adresu obrate.

Protiv članova pokreta "Odupri se – 97.000" je do sada podneseno preko 30 prekršajnih prijava. Protiv Miga Stijepovića i vrha njegove partije nije nijedna.