Sporazum o budućnosti

U uslovima tridesetogodišnje nepromijenjene autokratske vlasti, u društvu čiji je napredak paralisan nacionalnim, etničkim, vjerskim i socijalnim podjelama, u sistemu čija je temeljna i najdublje ukorijenjena osobina partitokratija, građani okupljeni na protestima, preko svog predstavnika – pokreta #OdupriSe, sa opozicionim poslanicima, u dobroj vjeri zaključuju:

SPORAZUM O BUDUĆNOSTI

Mi, doljepotpisani predstavnici građana okupljenih na protestima #OdupriSe:

ZAHTIJEVAMO

 • Ostavku Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića
 • Ostavku Predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića;
 • Ostavku Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića;
 • Ostavku Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića
 • Ostavku Predsjednika Agencije za spriječavanje korupcije Sretena Radonjića;
 • Ostavku rukovodstva Radio Televizije Crne Gore;

Svjesni koraka koje je, neposredno po ispunjenju navedenih zahtjeva, neophodno preduzeti u cilju osiguranja mirne demokratske tranzicije, mi, doljepotpisani predstavnici građana okupljenih na protestima #OdupriSe, zajedno sa poslanicima u Skupštini Crne Gore i drugim političkim subjektima, organizacijama i pojedincima,

OBAVEZUJEMO SE

Na zajedničku, dosljednu i istrajnu borbu za ostvarenje korjenitih promjena sistema, uz poštovanje principa smjenjivosti vlasti, kao prvog preduslova za ostvarenje svih liberalno-demokratskih normi. U svjetlu trenutne političke, društvene i ekonomske situacije, osnovni predmet Sporazuma su minimalni uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji crnogorskog višepartizma.

Potpisnici izražavaju saglasnost o sljedećim pitanjima:

 1. Zajednički ćemo se zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora.
 2. Vladu građanskog jedinstva neophodno bi odlikovale sljedeće karakteristike:
  1. Izbor ministara na paritetnoj osnovi: po jedna trećina predstavnika stranaka vladajuće većine, predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti.
  2. Na funkciji predsjednika Vlade građanskog jedinstva ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.
 3. Potpisnici neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka Vlade građanskog jedinstva.
 4. Vlada građanskog jedinstva će nastaviti i po mogućnosti ubrzati tok pregovaračkog procesa vezanog za evropske integracije.
 5. Potpisnici Sporazuma će se dogovarati o svim oblicima zajedničkog vaninstitucionalnog djelovanja.

Svi potpisnici Sporazuma svojim političkim i moralnim kredibilitetom jemče ispunjenje navedenih obaveza i obavezuju se na započinjanje konstruktivnog i dosljednog rada na konkretizaciji principa, metoda i sredstava neophodnih za realizaciju tačaka Sporazuma.